energierekening

Record aantal consumenten van energieleverancier veranderd

Nederlanders kiezen vanwege fors stijgende energiekosten massaal voor een goedkopere energieleverancier. Online prijsvergelijkers zien sinds Prinsjesdag een recordaantal overstappers. Dat heeft te maken met de stijging van de energierekening van alle huishoudens.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevestigde dit in gesprek met het AD en heeft verklaard dat 1,4 miljoen Nederlanders vorig jaar zijn overgestapt van energieleverancier. Dat zijn 100.000 meer overstappers dan het jaar ervoor, een toename van 7,7 procent.

Door over te stappen kunnen Nederlanders tot wel 300 euro per jaar gemiddeld besparen op hun energierekening volgens Frank Reyneke van onafhankelijke energievergelijker Energiewijzer.nl. “Het is eigenlijk heel simpel: onafhankelijk energie vergelijken loont!”

Veel vergelijkers hebben een grote hoeveelheid overstappers geconstateerd. De website Vergelijk.com zag het aantal overstappers afgelopen jaar met maar liefst 15 procent groeien. Bij Gaslicht.com steeg het aantal overstappers met 5 procent.

Independer registreerde procentueel de hoogste groei: in oktober wisselden 79 procent méér mensen van leverancier ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De maanden erna waren het er 50 tot 60 procent meer. Dat Independer relatief hard groeit, komt eigenlijk doordat de vergelijker op het vlak van energievergelijkingen nog relatief klein is en pas recent is begonnen.

9.6
07