Energietarieven stijgen enorm: Hoe ontvangt u toch een lage energierekening?

Het zal u niet zijn ontgaan: dit jaar gaan de energietarieven flink stijgen en ontvangen we een hogere energierekening. Gemiddeld met bijna € 350 per huishouden. Wat kunt u er aan doen om de schade te beperken en toch een lagere energierekening ontvangen?

De stijging van energiekosten is veel groter dan verwacht. Dat heeft te maken met feit dat er oude cijfers zijn gebruikt voor de voorspelling van de energierekening, zo heeft het kabinet inmiddels schoorvoetend toegegeven.

Einde hogere energietarieven niet in zicht

Naar verwachting zijn de huidige energietarieven nog maar het begin van wat we in de toekomst kunnen verwachten.
Er komt bijvoorbeeld steeds meer druk om de klimaatdoelstellingen te halen en de overheid is van mening dat we minder afhankelijk moeten worden van gas. Ook dat kan de tarieven van gas en elektriciteit verder gaan beïnvloeden. Veel mensen zijn zich inmiddels bewust van de situatie en komen in beweging. Een record aantal consumenten is vorig jaar van energieleverancier veranderd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Consument & Markt.

Besparen op uw energierekening

Wanneer u ook op stroom en gas wilt besparen, zult u zelf in actie moeten komen. Gelukkig zijn er daarvoor vaak voldoende mogelijkheden. De twee belangrijkste manieren om energie te besparen en een lagere energierekening te krijgen zijn:

  • Uw gedrag en energieverbruik veranderen.
  • Besparingskansen benutten en maatregelen treffen

Energiebesparende maatregelen treffen.

Veel woningen in Nederland kunnen nog wel wat verduurzaming gebruiken. Dat kan op veel verschillende manieren. Door middel van isolatie, bijvoorbeeld. Of door het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op inductie-koken, onafhankelijk energie vergelijken en het gebruik van andere slimme, besparende apparaten. Daarmee kunt u honderden euro’s per jaar mee besparen. Gaat u voor een zogenaamde nul-op-de-meterwoning? Dan loopt dat bedrag nog verder op.

Gedrag en verbruik veranderen

Veel huishoudens kunnen ook besparen door hun energieconsumptie anders in te richten. Het energieverbruik aanpassen, kan bijvoorbeeld door de verwarming niet hoog te laten staan als u boodschappen gaat doen of even de deur uit gaat. En door hem een uurtje voordat u naar bed gaat al uit te zetten. Maar ook door iets korter te douchen. Wist u dat dit een gemiddeld gezin ruim € 100,- per jaar kan opleveren?

Meer artikelen over duurzaamheid en het verduurzamen van uw huis, de kosten en de baten vind u op onze website. Heeft u specifieke vragen? Neem dan gerust eens contact op met een adviseur van Q. Onze adviseurs kunnen u ook alles vertellen over subsidieregelingen en andere manieren om de verduurzaming van uw huis te financieren.

9.1
11